Rixke Rail’s Archives

Accueil > Het Spoor > Infrastructuur > Station > Het koninklijk salon van het station Brussel-Centraal

Het koninklijk salon van het station Brussel-Centraal

M. Petit.

lundi 28 juillet 2008, par rixke

Het koninklijk salon bevindt zich, als een juweel in zijn schrijn, midden in dat prachtig bouwkundig geheel dat het Centraalstation is.

Men kan het zowel van binnen de installaties als van buiten uit bereiken, en zijn ligging vereenvoudigt de protocollaire schikkingen die tijdens de recepties voorgeschreven zijn.

Een dubbele voordeur, waarboven het Belgische wapenschild prijkt, geeft uit op een gang, bekleed mee wit motief die de tussenverdieping verbindt met het eresalon. Dit salon is ingericht met een meubilair uitgevoerd in kostbaar hout en gemerkt met het monogram van de Koning. Tapijten, enkele schilderijen van bekende schilders en het licht dat gebruikt wordt als decoratief element, vullen de inrichting aan tot een homogeen geheel dat een gunstige indruk maakt op de bezoeker. Van ter zijde, voltooien een toiletkamer en een uitgangstrap, waarlangs een lift loopt, dit perfect geheel.

In de loop van de laatste twee jaar, heeft het Centraalstation herhaaldelijk het bezoek ontvangen van Z.M. de Koning, van de Leden van de Belgische Koninklijke Familie, van buitenlandse Vorsten en Staatshoofden, o.a. : Z.K.H, de Keizer van Ethiopië, Z.K.M, de Sjah van Iran, H.K.H. Mevrouw de Groothertogin en Monseigneur de Prins van Luxemburg, Mijnheer de President van de Argentijnse Republiek en Mevrouw Frondisi, Z.M. de Koning en de Koningin van Thailand.

Ons koninklijk salon is reeds in de geschiedenis getreden.


Bron : Het Spoor, december 1960