Rixke Rail’s Archives

Accueil > Het Spoor > Infrastructuur > Spoor > Tegen de sneeuw

Tegen de sneeuw

mercredi 8 novembre 2017, par rixke

Er bestaat een heel arsenaal van uiteenlopende strijdmiddelen : krabbers, schoppen, allerlei borstels... Op elk ogenblik van de dag of de nacht kunnen ploegen opgevorderd worden : zij blijven waakzaam en zodra de eerste sneeuwvlokken beginnen te vallen, gaan zij aan de slag. Wij kunnen rekenen op een toegewijd personeel.

Ook de techniek staat op de bres met de elektrische verwarming van de wissels. Dank zij de installatie van een verwarmingselement langs de spoorstaaf tegenover de beweegbare wisselstukken, kan men de sneeuw uitschakelen die het verkeer snel zou lamleggen. Die opwarmer is een lange koperen buis (5 meter ongeveer) met 10 mm middellijn ; in de aslijn loopt een spiraalsgewijs opgerolde weerstandsdraad die van de buitenbekleding geïsoleerd is met een volledig compacte isolerende opvulling van magnesiumoxyde. Het verwarmingselement wordt geïnstalleerd in de binnenhoek die gevormd wordt door de rib en de schoen van de spoorstaaf en wordt met speciale bevestigingsmiddelen stevig vastgezet.

De foto toont de afdoende werking aan van de verwarming van de wissels : de verplaatsingsruimte van de wisseltong is volkomen vrij van sneeuw.


Bron : Het Spoor, februari 1970