Rixke Rail’s Archives

Accueil > Het Spoor > Wist U dat ? > België : Nog steeds met stoom

België : Nog steeds met stoom

mercredi 16 janvier 2019, par rixke

Tussen Hoei en Bastogne, in het dal van de Aisne, rijden er nog steeds twee stoomlocomotieven. Het gaat hier om twee machines type 18 (loco’s 1075 en 1076), gebouwd door de maatschappij « Grand Hornu », die de Buurtspoorwegen van de hand gedaan hebben aan de TTA (Tramway touristique de l’Aisne).

Zo wat overal ter wereld worden er door verenigingen van « stoomfans » spoorlijnen geëxploiteerd waaraan een bijzonder toeristisch of historisch belang gehecht wordt. Dank zij de TTA heeft ook ons land zijn stoommaterieel dat blijft rijden in een aantrekkelijke streek, waarbij de installaties van een authentieke buurtspoorweg worden gebruikt.

Indien het je interesseert te weten waarom die spoorweg gecreëerd werd, met welke voertuigen (voor de tractie, rijtuigen, wagens, bagagewagens, speciale voertuigen) en op welke lijn, schaf je dan de brochure « TTA » aan (18 foto’s), door 45 fr. te storten op PRK 73.76.37 van J.H. Renard, quai des Carmes, 59, 4220 Jemeppe. Misschien trek je er dan een of andere dag op uit om Erezée, Amonines, Dochamps en Lamorménil, te ontdekken ? Dat kun je doen per restauratietram die bediend wordt door de leden van TTA welke vrijwillig werken tijdens hun vrijetijd.


Bron : Het Spoor, mei 1971