Rixke Rail’s Archives

Accueil > Het Spoor > Wist U dat ? > TEEM : Een « taai » vooroordeel

TEEM : Een « taai » vooroordeel

mercredi 13 mars 2019, par rixke

Volgens de meeste verbruikers is snel-vervoer van vroege groenten en vruchten synoniem van luchtvervoer. In werkelijkheid, en zulks kan niet genoeg gezegd en herhaald worden, wordt de overgrote meerderheid van de bloemen, de groenten en het fruit per spoor aangevoerd.

Spaanse sinaasappelen uit de streken van Almeria, Guarena en Murcia, worden in Sagunto verstuurd met TEEM 151 die de 1 800 km aflegt in 43 uren. Uit Bologna komt TEEM 201 aan te Brussel met vroege groenten en vruchten uit Palermo, Syracuse en Catania, en wel in minder dan 30 uren.

Bloemkolen, artisjokken en andere groenten uit Bretagne worden in Saint-Pol de Léon op TEEM 117 geladen ; in nog geen 20 uren hebben ze 900 km afgelegd. Uit Marseille, dat op meer dan 1 100 km gelegen is, brengt TEEM 111 ons, in 26 uren, meloenen, abrikozen, perziken, nieuwe aardappelen en asperges uit de streken van Cavaillon, Carpentras, Avignon. Er zijn eveneens TEEM-treinen die ons met de Balkanlanden verbinden.

De Spoorwegen hebben een stel treinen ingelegd die er voor zorgen dat verse groenten en fruit rechtstreeks van uit het zonnige Zuiden op onze tafel terechtkomen.


Bron : Het Spoor, mei 1971