Rixke Rail’s Archives

Accueil > Modelbouw - Modélisme > Schaalmodellenverzameling Pieter Nombluez

Schaalmodellenverzameling Pieter Nombluez

mardi 2 septembre 2008, par rixke

Eind vorig jaar opende in Heist-op-den-Berg een uniek treinmuseum met een al even unieke verzameling modeltreinen. Deze toeristische attractie heeft de gemeente te danken aan Pieter Nombluez. Als kind al was deze man gefascineerd door treinen, met een voorliefde voor de stoomtrein in het bijzonder. Toen de NMBS in 1951 besloot om haar diesellocs geleidelijk aan te vervangen door diesel- en elektrische tractie, kocht Pieter zijn eerste schaalmodel. Een blijvende herinnering aan de stoomtractie, dacht hij. Maar daar bleef het niet bij, zijn passie voor modeltreinen was gewekt. Nu, 50 jaar en zovele aankopen later, werd Pieter Nombluez door de gemeente Heist-op-den-Berg met een eigen museum voor zijn verzameling bedacht. Aanvankelijk verzamelde Pieter al wat hij zelf mooi vond, maar na verloop van tijd besefte hij dat hij enige structuur in zijn verzameling moest brengen. Resultaat : niet alleen de rijke geschiedenis van de stoomlocomotief komt aan bod, maar ook de meeste diesel- en elektrische locomotieven en hun bijbehorende wagens en rijtuigen, tot en met de HST. Het is een didactische en chronologisch opgebouwde tentoonstelling geworden. Je krijgt als het ware de geschiedenis van het openbaar vervoer op schaal, van de postkoets via de stoomtrein tot de HST. De nadruk ligt echter wel op de stoomlocomotieven en de beroemdste treinen uit diezelfde periode. Indrukwekkend zijn ook de vitrines die gewijd zijn aan koninklijke, keizerlijke en presidentiële treinen, en aan de luxe Pullman-rijtuigen. Een ander boeiend facet is de confrontatie van oude en nieuwe schaalmodellen. Je ziet dan ook duidelijk de evolutie van de speelgoedtreinen uit de jaren 50 tot het uiterst verfijnde schaalmodel van vandaag.

In totaal bevat het museum 24 grote vitrines met ruim 2200 modellen.

Treinmuseum, Schaalmodellenverzameling Pieter Nombluez

  • Kerkplein 1,2220 Heist-op-den-Berg. Open elke zondag van Pasen tot eind september, van 14 tot 17 u.
  • Groepsbezoeken kunnen na afspraak ook op andere tijdstippen.
  • Toegang : 2 EUR.
  • Info en reservatie groepsbezoeken : Dienst Toerisme Heist-op-den-Berg, tel : 015/25.15.82, fax : 015/24.31.98,
  • Heist-op-den-Berg toerismevlaanderen.be.
uit de locloods op het modelemplacement stomen drie locomotieven. Een kleine rangeerloc, een reusachtige Amerikaanse loc en een prachtige tenderloc. Een trits uit de fantastische collectie van Nombluez.
schilder Nombluez woont vlak tegenover het emplacement van het Antwerpse Centraalstation. Treinen vullen zodoende zijn dagen en avonden. Maar zijn modellen vindt hij bijna nog mooier dan de realiteit.
Fraai in de lak staat op het miniatuurstation deze Pullmantrein vertrekkensgereed. Zoals men ziet dragen alle wagons (in authentiek blauw en wit) een eigen naam : « Anne », « Mary », « Jane ». Tot en met de schemerlampjes achter de vensters van de restauratie rijtuigen zijn echt. De Pullmantreinen waren sedert vorige eeuw het hoogtepunt van reiscomfort