Homepagina > Het Spoor > Infrastructuur > Het district noordwest

Het district noordwest

maandag 3 oktober 2016, door rixke

 Regelaar bestuurders

De dienstregeling van de treinbestuurders, ook beurtregeling genoemd, verdeelt het totale treinaanbod over verschillende bestuurders-reeksen. Alle bestuurders zijn in zo’n reeks opgenomen en de beurtregeling zorgt ervoor dat iedereen volgens een welbepaalde cyclus alle diensten van zijn reeks doorloopt. Bij afwijkingen in die cyclus zal de regelaar moeten ingrijpen en zorgen voor vervanging.

Hij zal tevens, in samenspraak met de regelaar locomotieven, de bestuurders aanduiden voor de extra-treinen. Bij verstoring van het treinverkeer moet hij er ook voor zorgen dat de bestuurders tijdig afgelost worden.

Voor het telefonisch doorgeven van de combinaties en de wijzigingen aan de lokale bestuurdersposten wordt hij bijgestaan door de telefonist.

 Dienstleider

Hij superviseert en controleert het werk van de lijnregelaars en van de regelaar goederentreinen. Hij is verantwoordelijk voor alle spoorlijnen die niet onder het direct toezicht van een lijnregelaar geplaatst zijn en voert ook de coördinatie met de andere dispatchingcentra.

Bij storingen of ongevallen roept hij de hulpploegen en de verantwoordelijke ambtenaren op en verspreidt hij informatie over de toestand van het reizigersverkeer naar alle betrokken stations en naar de centrale dispatching zodat de reizigers tijdig ingelicht kunnen worden over de eventuele verkeersmoeilijkheden.

 De controlepost van de elektrische tractie

Deze post noemt men in spoorwegtaal “post verdeler ES”

 De vaste installaties

De afdeling Infrastructuur van het district NW is verantwoordelijk voor de bovenleiding en de elektrische voeding (3 kV gelijkspanning) van het district. De vaste installaties van de elektrische tractie bestaan uit het bovenleidingsnet van het district en de voedingsinstallaties:

14 tractieonderstations

Zijn de transformatieposten die de elektrische energie onder hoogspanning afkomstig van de stroomleveraar, gelijkrichten en die de voeding van het bovenleidingsnet realiseren;

22 sectioneerposten

Zijn parallelschakelingsposten van de bovenleidingen die het energie en spanningsverlies in de draden van de bovenleiding beperken;

77 posten T-schakelaars

Deze T-schakelaars zijn scheidingsschakelaars waardoor het bovenleidingsnet in sectoren en zones kan verdeeld worden.

Het volledige bovenleidingsnet bestaat uit ongeveer 620 km hoofdspoor en heel wat wijk- en bundelsporen. Er zijn zo’n 180 feedervermogenschakelaars in de tractieonderstations en de sectioneerposten en 880 T-schakelaars in de bovenleidingen.

 De functies

Het tractienet wordt vanuit een centrale post in het Flandria Palace beheerd door een operator (verdeler ES) die verantwoordelijk is voor de optimale voeding van het bovenleidingsnet. Deze post vervult de volgende functies:

  • het verwerven en verwerken van de gegevens van het tractienet;
  • berekenen van de spanningstoestand van alle sectoren en zones van het bovenleidingsnet;
  • de toestandsverandering van de schakelaars melden;
  • versturen en uitvoeren van de bedieningsbevelen, gegeven door de verdeler ES;
  • opslaan van de toestandsveranderingen voor ontleding achteraf.

 De opbouw van het controlesysteem

Het telecontrolesysteem bestaat uit een hoofdpost en bijposten opgesteld in de tractieonderstations, sectioneerposten en de posten T-schakelaars.

Er zijn 131 bijposten verdeeld over 5 dubbele telefoonkringen die deel uitmaken van het telefoonnet van de NMBS.

De bijposten verzekeren de verwerving, de verwerking en de transmissie van de toestandsveranderingen, de alarmmeldingen en de meetwaarden vanuit de tractieonderstations, de sectioneer- en T-schakelposten. Zij zorgen ook voor de ontvangst van de bedieningsbevelen en voor de goede uitvoering ervan.

De hoofdpost is dubbel uitgevoerd in een zogenoemde standby-configuratie. Iedere hoofdpost heeft een rekeneenheid die opgebouwd is op basis van een multimicroprocessorsysteem.

De transmissiedialoog gebeurt volgens een cyclische ondervraging van alle bijposten van elke dubbele telefoniekring. De randapparatuur van het systeem bevat bovendien een optisch controlebord, 2 printers, een kleurenprinter, 4 grafische kleurenschermen met hoge definitie, 2 digitale bedieningstabletten en meerdere monochrome schermen.

De kleurenschermen worden gestuurd door 2 autonome grafische werkstations. Het systeem bezit thans de volgende capaciteit: 14 000 signalisaties, 90 metingen en 3 300 bedieningsbevelen. Het optisch controlebord kan meer dan 4 000 signalisaties op leds en lampen geven en de beeldstations bevatten 300 beelden.

 Een hoogwaardig systeem

Door de uitgestrektheid van de zone, het aantal te bedienen toestellen en de dichtheid van het net, is het systeem onderworpen aan hoge eisen van beschikbaarheid en ergonomie, dit om de Verdeler ES op een zeer efficiënte wijze bij te staan in de uitvoering van zijn taak. Het systeem kenmerkt zich door zijn uitstekende prestaties bij werking in real-time.

Het is vlot aan te passen en beschikt over een uitgebreide databank die toelaat om later alle nodige uitbreidingen en veranderingen zonder problemen aan te brengen.

De nieuwe post Verdeler ES, ter vervanging van deze uit 1957, kwam in samenwerking met ACEC in 1990 in dienst.


Bron: Het Spoor, october 1991