Rixke Rail’s Archives

Accueil > Het Spoor > Infrastructuur > De elektrificatie van de spoorverbinding Brussel-Centraal - Nationale (...)

De elektrificatie van de spoorverbinding Brussel-Centraal - Nationale Luchthaven

lundi 15 novembre 2010, par rixke

De spoorverbinding tussen Brussel-Centraal en de nationale luchthaven - die van Melsbroek in 1955, die van Zaventem in 1958 - is de eerste van die aard welke in Europa aangelegd werd. Die verbinding is thans geëlektrificeerd. Nieuwe treinen onderhouden er het verkeer tot groot gemak, uiteraard, van de luchtreizigers en, bovendien, van de talrijke arbeiders en bedienden die op de luchthaven werken, zonder dan nog te spreken van de mensen die de luchtreizigers wensen te vergezellen en van die welke alleen maar de luchthaven willen bezoeken.

851

Sedert 1955 werden de reizigers op die lijn, door de NMBS voor rekening van de Sabena geëxploiteerd, vervoerd door dieselmotortreinen welke, om de 20 minuten, per dag ongeveer 34 heen- en terugreizen aflegden.

De elektrificatiewerken, aangevat in juli 1970, werden op het einde van hetzelfde jaar voltooid. Sedert 1 maart werd er een nieuw elektrisch motorrijtuig in dienst gesteld. Het tweede wordt ingeschakeld op 1 april, terwijl de dienst volledig met elektrische tractie zal gebeuren op 23 mei a.s. Het traject wordt voortaan afgelegd in 14 minuten.

In tegenstelling met het traditionele uiterlijk van de treinen van de NMBS, zijn de nieuwe treinstellen blauw en wit geschilderd, net als de vliegtuigen van de Sabena. Ze dragen zowel de kentekens van onze nationale luchtvaartmaatschappij als die van de NMBS. De kenmerken van die motorrijtuigen zijn vergelijkbaar met die van andere rijtuigen van dat type welke op ons net rijden ; wat ze van laatstgenoemde onderscheidt, is voornamelijk hun inrichting die opgevat werd met het oog op de rol welke ze op die relatie toegewezen krijgen. Zo is er een omvangrijke laadruimte van 7,20 m bij 2,80 m, waarin zes perron wagens met bagage geborgen kunnen worden.


Bron : Het Spoor, april 1971