Homepagina > Het Spoor > Infrastructuur > Station > Onze bebloemde stations

Onze bebloemde stations

T. Bibauw, hoofdingenieur.

maandag 16 juli 2012, door rixke

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

Na een veelbelovend begin in de maand april, was het weer tijdens het hoog seizoen van dit jaar niet veel zaaks. De jury die de bloemversiering van onze stations diende te beoordelen, was dan ook des te meer verrast over de mooie resultaten welke ondanks een “slappe” zomer, bekomen werden. Samengesteld uit mensen die niet tot het spoorwegpersoneel behoren, maar in het domein van de tuinbouwkunde een bijzondere bevoegdheid bezitten, heeft deze jury haar onbaatzuchtige medewerking verleend om de concurrenten te rangschikken.

Komen

Wij constateren met genoegen dat de “volhardingsclausule” vooral voor de grote prijzen diende toegepast te worden. Inderdaad, vijf concurrenten hebben bewezen dat zij niet op hun lauweren gerust hebben: ze mogen op dezelfde hoogte als de overwinnaars geplaatst worden.

Hastière

De taak van de juryleden was bijzonder delicaat ter wille van het feit dat zij niet alleen de absolute waarde van de schoonheid van een bloemenversiering mag beoordelen. Terwijl sommige stations bijzonder bevoordeeld worden door de natuurlijke omgeving waarin ze gelegen zijn of door de architectonische waarde van hun gebouwen, moeten andere beoordeeld worden volgens het criterium van de betrekkelijke waarde. Inderdaad een station aantrekkelijk en sympathiek maken, dat niet tot zijn recht kan komen wegens de onmiddellijke nabijheid van een agglomeratie of van de onooglijke staat van zijn gebouwen die vaak tachtig jaar oud zijn, is een verdienste die niet over het hoofd mag worden gezien.

Wetteren

Hoe dan ook, overal zijn bloemen de hostesses van het goed onthaal van onze stations: laten we dat niet uit het oog verliezen !

Wonnen een prijs in 1968

Grote prijs met gelukwensen van de jury: Hastière, Komen, Wetteren.

Volharding in zijn categorie met gelukwensen van de jury - Categorie “Grote prijs met gelukwensen van de jury” 1966-1967: Arlon, Dendermonde, Jambes-Noord, Ukkel-Kalevoet, Waregem.

1ste prijs van uitmuntendheid met gelukwensen van de jury: Adinkerke de Panne, Forrières.

2e prijs van uitmuntendheid met gelukwensen van de jury: Alken, Amay, De Pinte, Gent-St.-Pieters, Geraardsbergen, Harelbeke, Marloie, Merelbeke, Moustier, St.-Martens Bodegem, Spa, Theux, Vichte, Wygmaal, Yvoir, Zolder.

Ereprijs: Asse, Baasrode-Noord, Balen-Neet, Bilzen, Brussel-K.E., Brussel-Noord, Deinze-Petegem, Dinant, Ename, Geel, Gent-Oost, Groenendaal, Grupont, Haversin, Hennuyères, Herne, Houyet Ardenne, leper Izegem, Knokke, Kortemark, Lokeren, Marbehan, Mol, Mont-St-Guibert, Oisquercq, Poix-St-Hubert, Roeselare, Schaarbeek, Scheldewindeke, Tongeren, Visé, Waterloo, Wervik, Weywertz.

Worden bovendien toegekend: 75 eerste prijzen, 145 tweede prijzen en 5 speciale prijzen voor lenteversiering (Gent-St-Pieters, Hastière, Laken, Sourbrodt en Wevelgern).


Bron: Het Spoor, december 1968