Homepagina > Het Spoor > Geschiedenis > De godin van de machinisten

De godin van de machinisten

maandag 25 november 2013, door rixke

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

Het oude Zuidstation te Brussel werd in 1869 voltooid. Dertien jaar later plaatste men er de monumentale beelden van Joseph Ducaju [1] en, inzonderheid, deze “godin van het spoor” die wij te Nijvel gingen fotograferen, waar zij in het Dodaine park een onderkomen vond.

Als symbool van de mythologie der voorbije eeuw, biedt deze jonge vrouw, met een kleine locomotief tegen haar borst aangedrukt, nog steeds een moois en grootse aanblik. Welke kracht en welke wakkere blik richt zij op de vooruitgang! Vele collega’s zullen haar gewis met een tikje ontroering gadeslaan.

In dit werk had Ducaju uiting gegeven aan het epische romantisme dat zich veropenbaarde bij de overheersing van de stoom, want deze vrouw — hoeft het wel gezegd? — is veeleer de godin van de machinisten dan van het spoor.


Bron: Het Spoor, juli 1959


[1Joseph Ducaju, geboren te Antwerpen op 31 augustus 1823, maakte deel uit van de groep beeldhouwers die, op de hielen van de schilder Wiertz, in de hoogste mate de dromen uit de eerste bestaansjaren van België uitbeeldden. Hij is de schepper van de Antwerpse Boduognat, van de koorstoelen in Sint Paulus te Luik en van andere historische werken.