Homepagina > Het Spoor > Wist U dat ? > Zwitserland: Door de Alpen

Zwitserland: Door de Alpen

vrijdag 15 september 2023, door rixke

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

Op de lijn van de Sint-Gotthard, waar het transitverkeer het grootst is, hebben de S.B.B. een omvangrijke modernisering der installaties ondernomen, voornamelijk de uitbreidingswerken te Chiasso, Basel en Olten en de bouw van een nieuwe viaduct te Brougg. Tussen Amsteg en Giornico zal er waarschijnlijk ook een hoofdtunnel van 45 km dienen te worden gebouwd.

Op de Cenisberg worden de installaties van het grensstation Modane verbouwd.

De Simplonlijn krijgt een dubbelspoor op haar hele lengte en de grensstations Brieg en Domodossola zullen vergroot en gemoderniseerd worden.

In de Loetschberg wil men de lijn verdubbelen terwijl er een ontwerp bestudeerd wordt voor een nieuwe hoofdtunnel, van Kandergrund naar het Rhônedal. Op de toegangslijnen zijn belangrijke werken aan de gang, zoals het leggen van een dubbelspoor tussen Spiez en Frutigen en de verbinding te Bern-Vilerfeld, waardoor het hoofdstation Bern vermeden wordt en de treinen rechtstreeks naar Basel kunnen gericht worden.

In de Splugen overweegt men de oprichting van een spoorweglijn ter verbetering van de verbindingen tussen Milaan en Wurtemberg, Hoog-Beieren, de streek van het meer van Constanz en Oost-Zwitserland.

In de Brenner werden belangrijke plannen bestudeerd voor de aanleg van een vlakke lijn München-Verona.

Er bestaan eveneens grote uitbreidingsplannen voor de Tauern-lijn, voornamelijk het voorstel om een hoofdtunnel van 22 km te boren op een maximale hoogte van 850 m, onder de dalen van Gastein en Moell, en om de bestaande tunnel aan het wegverkeer af te staan.

Op de lijn van Pontebba zou de huidige omlegging langs Villach worden afgeschaft; er zou een tunnel geboord worden door de Gailtal-Alpen en een galerij van 12 km op 600 m hoogte door de Carnische Alpen, om deze lijn te verbinden met die van de F.S., welke naar Udine loopt.

Ten slotte, werden er belangrijke verbeteringswerken uitgevoerd op de Semmeringlijn, dank zij de elektrificatie van heel het traject en het boren van een tweede galerij voor de bovenste tunnel.

Dat alles toont eens te meer aan dat de spoorwegen geloven in hun toekomst en dat ze er niet aan twijfelen in het Europees vervoer een essentiële rol te blijven vervullen.


Bron: Het Spoor, oktober 1964